-->

Type something and hit enter

Featured post

买复原能力强的股票/冷眼

On
LG V50 ThinQ 6GB RAM 128GB ROM VS LG V50S ThinQ 8GB RAM 256GB ROM Dual Screen Smartphone Snapdragon 855

LG V50 VS LG V50S

Disebabkan ramai yang tertanya antara 2 phone ni disini saya buat comparison bagi mereka yang berminat nak tahu secara lebih detail. Saya pakai V50 4  bulan, dan sekarang dah upgrade to V50S dengan dual screen case.

Disclaimer : Saya bukan kaki game, phone banyak guna untuk social media, emails, ambik gambar & video. So taklah heavy user sangat. Sebagai pengguna V50 & V50S ini antara perbezaan dua phone ni walaupun pada am-nya tak banyak sangat beza. 

Display

V50 : 1440p P-OLED
V50S : 1080p OLED

Display V50 lebih sharp dan high resolution, tapi most user takkan nampak sangat perbezaan antara 2 display ni, terutama bagi user yang tak banyak songeh macam aku. Notch V50S lagi kecik so tak ganggu sangat.

Winner : V50 kalau suka high res, V50S kalau nak smaller notch.

RAM & Storage

V50 : 128GB/6GB
V50S : 256GB/8GB

Dua2 ada sokongan micro sd tapi extra RAM lagi bagus untuk future proofing. 

Winner V50S

Kamera

V50: Triple back camera, dual selfie
V50S : Dual back camera, single selfie

Ini subjektif,kalau setakat gambar normal shot main camera lebih kurang antara 2 phone ni, wide angle V50S lebih wide tapi V50  lagi better quality. V50 ada telephoto camera which is not bad juga. Video lak V50 lagi better, aku banyak ambik video masa guna V50, wide angle V50 4k60fps memang smooth. V50S lak video quality tak secantik V50, tangan memang kena steady betul2 kalau tak memang tak stabilize video. Paling jem V50S takda 4K60fps untuk wide angle video, aku suka shoot 4K60fps especially on wide angle camera.

Selfie V50S menang, 32mp dan juga boleh rekod video sampai 4K resolution. Overall V50 offers pakej kamera yang lebih lengkap.

Winner : V50

Dual Screen Technology

V50 : Guna pogo pins untuk connect dual display, kebarangkalian untuk disconnect lebih tinggi, dual scree takda notch tapi panel quality & resolution tak sama dengan main display. Resolution dual screen hanya pada 1080p. Rotation untuk dual screen pun terhad sikit

V50S : Guna usb c untuk connect, dual screen ada notch sama macam main display tapi bezanya dengan case V50 adalah dual screen V50S guna screen yg sama seperti di phone, jadi white balance, resolution & color temperature akan sama dengan yang main display.

Winner : V50S

Speaker

V50: Flat & thinny
V50S : Gila babi punya kuat

Kekurangan V50 memang kat speaker dia, bunyi yg keluar memang flat & kosong, macam tak cukup umph. V50S lak kuat, terlalu kuat bagi aku, sound deras dengan kualiti pun not bad. Memang berpuas hati kalau gaming dan layan youtube.

Winner : V50S

Fingerprint

V50 : Rear mounted scanner
V50S : Under display scanner

Memang tak dinafikan under display scanner nampak lagi moden, tapi failure rate terlalu tinggi bagi aku. Lebih prefer scanner V50 yg lebih accurate.

Winner : V50

Sekian itu saja yang saya dapat kongsikan. Ada penambahan sy update kemudian.

Click to comment
Back to Top
Back to Top