Rumah siap tidak terjual terus meningkat
Unit kondominium dan pangsapuri merangkumi sebahagian besar hartanah kediaman siap tidak terjual pada tahun lalu - Foto hiasan
KUALA LUMPUR: Hartanah kediaman siap yang tidak terjual meningkat sebanyak 24.7 peratus kepada 36,863 unit bernilai RM22.8 bilion setakat Disember 2021 berbanding tempoh sama setahun sebelumnya.
AmInvestment Bank berkata, berdasarkan Laporan Pasaran Hartanah Tahunan 2021 yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), Selangor masih lagi mendahului sebagai pasaran yang mempunyai kediaman siap tidak terjual paling tinggi di negara ini.
Katanya, ini diikuti oleh Johor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.
"Dari segi jenis hartanah siap tidak terjual, unit kondominium dan pangsapuri adalah yang paling tinggi iaitu 20,505 unit atau 55.6 peratus daripada jumlah keseluruhan, diikuti oleh rumah teres sebanyak 7,389 unit atau 21.3 peratus," katanya dalam satu nota penyelidikan.
Bank pelaburan itu berkata, status hartanah kediaman siap tidak terjual yang berharga antara RM500,000 hingga RM1 juta adalah membimbangkan, merangkumi sebahagian besar, iaitu 30 peratus dari segi jumlah unit yang gagal dihabiskan dan 33 peratus dari segi nilai keseluruhan.
Katanya, sebahagian besar daripada hartanah berkenaan adalah kediaman bertingkat tinggi.
"Sementara itu, pangsapuri servis merangkumi 73.2 peratus daripada hartanah komersial siap tidak terjual di Malaysia," katanya.
AmInvestment Bank berkata, pada tahun lalu, pasaran hartanah di negara ini menyaksikan jumlah pelancaran kediaman terendah sejak 2007 membabitkan hanya kira-kira 44,000 unit.
Ia berkata, pemaju menangguhkan pelancaran baharu disebabkan oleh pasaran hartanah yang lemah selain inventori tidak terjual yang tinggi, menyebabkan jumlah pelancaran baharu merosot sebanyak 6.7 peratus tahun lalu berbanding 2020.
"Dari segi positif, prestasi jualan pelancaran baharu meningkat kepada 39 peratus pada 2021 berbanding 29 peratus pada 2020.
"Kami menjangkakan trend konservatif pelancaran hartanah baharu akan berterusan pada tahun kewangan 2022, memandangkan kebanyakan pemaju kecuali Mah Sing Group (0.7 ) dan Lagenda (1.56 +0.010) Properties, menetapkan sasaran lebih sederhana tahun ini, yang lebih rendah daripada jumlah penjualan sebenar pada 2022," katanya.
Sementara itu, ia berkata terdapat pemaju yang menunjukkan prestasi baik dalam segmen hartanah mampu milik.
"Projek perumahan mampu milik Mah Sing dan Lagenda (1.56 +0.010) Properties merekodkan kadar pengambilan yang baik bagi projek terbaharu disebabkan lokasi yang strategik, mantap dan kurang persaingan," katanya.
AmInvestment Bank berkata, jumlah transaksi hartanah dijangka mencatatkan pemulihan secara berperingkat pada 2023, dengan sentimen pasaran yang lebih baik pasca sekatan pergerakan dan permintaan lebih tinggi susulan pembukaan semula sempadan antarabangsa.
Namun, ia menjangkakan margin operasi pemaju akan terkesan pada tahun ini disebabka oleh gangguan rantaian bekalan berterusan yang menyebabkan kenaikan kos bahan binaan.
"Kami juga bimbang dengan isu kemampuan sedia ada dalam pasaran perumahan, yang meningkat sejak penularan COVID-19 apabila pendapatan boleh pakai pengguna terkesan," katanya.
https://www.bharian.com.my/bisnes/hartanah/2022/04/949012/rumah-siap-tidak-terjual-terus-meningkat
Singapore Investment
-
-
-
-
-
-
-
-
Come with Nothing, Leave with Nothing10 hours ago
-
-
UOB 3Q 2025 Financial Results14 hours ago
-
-
-
Portfolio Returns for Nov 20251 day ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
“I Consider CPF As A Bond”2 days ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Cory Diary : Dividend Updates1 week ago
-
-
-
Finance Investment Movement 631 week ago
-
-
-
-
-
-
人生意义是什么?1 week ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Portfolio Summary for October 20252 weeks ago
-
Oct 2025 Portfolio3 weeks ago
-
-
-
-
Portfolio (Oct 31, 2025)3 weeks ago
-
Portfolio (Oct 31, 2025)3 weeks ago
-
-
-
-
-
AEM share price in scary chapter4 weeks ago
-
iFAST 3Q25: Achieving record AUA4 weeks ago
-
-
Random thoughts: Stoicism4 weeks ago
-
-
-
Can we survive the next market crash?5 weeks ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
AI’s dirty little secret1 month ago
-
-
September 2025 Updates1 month ago
-
Portfolio Update. Broken Record.1 month ago
-
-
-
Key Collection2 months ago
-
-
-
-
-
-
-
Decoupling3 months ago
-
Why Buy Always Drop? (Vice versa)3 months ago
-
Been a while!3 months ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
FAQ on Quantitative Investing Part 27 months ago
-
-
-
-
-
ETF vs Mutual Fund: Which is Better?9 months ago
-
-
-
Arigato Everyone! A Decade of Blogging!10 months ago
-
Top 10 Highlights of 202410 months ago
-
-
-
STI ETF1 year ago
-
-
-
Unibet Casino Bonus Codes 20241 year ago
-
-
-
-
Monthly IBKR Update – June 20241 year ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Monthly Summary of November 20231 year ago
-
Migration of website1 year ago
-
-
-
-
-
-
Hello SP Group, I'm Back!2 years ago
-
-
-
A New Light2 years ago
-
-
-
-
-
2022 Thoughts, Hello 2023!2 years ago
-
Series of Defaults for Maple Finance2 years ago
-
Takeaways from “Sea Change”2 years ago
-
Greed is Coming Back2 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
What is Overemployment3 years ago
-
Terra Hill Condo (former Flynn Park)3 years ago
-
Alibaba VS Tencent: The Battle Royale3 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
