OPR DIJANGKA NAIK LAGI
BNM terpaksa menaikkan OPR bagi melindungi pasaran kewangan negara.
BANK Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikkan lagi kadar dasar semalaman (OPR) pada tahun ini dan situasi ini memberi kesan terhadap peniaga dan pengguna.
Penganalisis ekonomi, Prof Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berkata, kenaikan ini pastinya membabitkan hampir semua jenis pinjaman yang diapungkan kadarnya.
Sehubungan itu, katanya, peminjam akan terkesan berikutan kenaikan pembayaran pinjaman bulanan.
"Ini situasi yang sukar kerana untuk melindungi pasaran kewangan negara, BNM terpaksa menaikkan lagi OPR untuk menjadikan pasaran modal negara seiring dengan negara lain apabila Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) terus menaikkan kadar faedah pada tahun ini," katanya kepada Bisnes Metro.
Beliau berkata, dasar monetari yang diamanahkan kepada BNM juga seiring dengan rata-rata bank pusat negara lain yang terus menaikkan kadar faedah masing-masing untuk menurunkan permintaan dalam ekonomi yang dikatakan menjadi punca kepada kenaikan inflasi.
"Sekiranya tidak dinaikkan, maka berkemungkinan pengurus dana bagi pelabur asing dan tempatan akan memindahkan pelaburan ke luar negara kerana faedah yang ditawarkan lebih menguntungkan mereka.
"Dan sekiranya (ini) berlaku, maka nilai mata wang ringgit akan turut jatuh apabila penukaran dari ringgit kepada dolar Amerika untuk membawanya ke luar negara," katanya.
Katanya, pengguna dan peniaga mengurangkan hasrat untuk membuat pinjaman baharu kecuali hanya kerana terpaksa atau terdesak.
"Bagi mereka yang mempunyai simpanan yang lebih pastinya gembira dengan kenaikan kadar faedah tetap, namun simpanan di pengurusan dana lain juga tidaklah begitu baik kerana pasaran saham negara juga turut menurun dengan indeks Bursa Malaysia sudah turun dari 1,600 mata kepada 1,400 mata pada 2022.
"Saya melihat kadar faedah pula dijangka naik sehingga OPR mencecah 3.25 peratus tahun ini berikutan Fed dijangka akan terus menaikkan kadar faedahnya sehinggalah kadar inflasi dapat kembali turun dan dikawal hingga 2.0 peratus berbanding 8.0 peratus sekarang ini," katanya.
https://www.hmetro.com.my/bisnes/2023/01/921647/opr-dijangka-naik-lagi
Singapore Investment
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Finance Investment Movement 6218 hours ago
-
Lawyers vs Engineers19 hours ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Don't Postpone Yourself3 days ago
-
-
Cory Diary : Net Worth Update3 days ago
-
AI Bubble?4 days ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
AI’s dirty little secret1 week ago
-
-
-
-
-
-
-
Sep 2025 Portfolio2 weeks ago
-
-
-
Portfolio (Sep 30, 2025)2 weeks ago
-
Portfolio (Sep 30, 2025)2 weeks ago
-
-
September 2025 Updates2 weeks ago
-
-
Portfolio -- Sep 20252 weeks ago
-
My 3 favourite assistive phone apps2 weeks ago
-
Portfolio Update. Broken Record.2 weeks ago
-
-
-
-
-
Far East Orchard - A Rising Tide2 weeks ago
-
Key Collection3 weeks ago
-
-
-
Don’t buy properties for your children3 weeks ago
-
-
随心笔:错5 weeks ago
-
-
-
-
-
-
-
-
Decoupling1 month ago
-
-
Why Buy Always Drop? (Vice versa)2 months ago
-
Been a while!2 months ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Selling HRnet and Fiverr5 months ago
-
-
FAQ on Quantitative Investing Part 26 months ago
-
-
-
-
-
-
ETF vs Mutual Fund: Which is Better?8 months ago
-
-
-
Arigato Everyone! A Decade of Blogging!9 months ago
-
Top 10 Highlights of 20249 months ago
-
Union Square Residences11 months ago
-
-
STI ETF1 year ago
-
-
-
Unibet Casino Bonus Codes 20241 year ago
-
-
-
-
Monthly IBKR Update – June 20241 year ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Monthly Summary of November 20231 year ago
-
Migration of website1 year ago
-
-
-
-
-
-
Hello SP Group, I'm Back!2 years ago
-
-
-
A New Light2 years ago
-
-
-
-
-
2022 Thoughts, Hello 2023!2 years ago
-
Series of Defaults for Maple Finance2 years ago
-
Takeaways from “Sea Change”2 years ago
-
Greed is Coming Back2 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
What is Overemployment3 years ago
-
Terra Hill Condo (former Flynn Park)3 years ago
-
Alibaba VS Tencent: The Battle Royale3 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-