MYNEWS 5275 MYNEWS HOLDINGS BERHAD perlukan 500 pekerja baharu
KUALA LUMPUR: MyNews Holdings Bhd memerlukan 300 hingga 500 pekerja bagi membolehkannya beroperasi pada paras optimum.
Penganalisis Maybank Investment Bank, Jade Tam, berkata kedai runcit MyNews masih lagi terkesan dengan kekurangan tenaga kerja dan ia memerlukan tambahan pekerja sekurang-kurangnya 10 peratus hingga 15 peratus daripada jumlah tenaga kerjanya sekarang.
Beliau berkata, MyNews menyasarkan untuk membuka 50 kedai baharu bagi tahun kewangan 2023 dengan 80 peratus untuk kedai baharu CU dan bakinya membabitkan kedai Mynews dan Mynews Supervalue.
Katanya, pengembangan kedai CU akan perlahan berikutan skala ekonomi yang mencukupi telah dicapai untuk membantu kadar penggunaan pusat pemprosesan makanannya (FPC) dan keseluruhan capaian pelanggan.
"Jualan keseluruhan pada suku pertama 2023 (November 2022 hingga Januari 2023) dijangka lebih baik dari suku ke suku tahunan terutamanya didorong oleh jualan yang kukuh semasa cuti sekolah pada Disember 2022.
"Namun, perlu ambil perhatian bahawa kedai runcit MyNews masih terjejas teruk oleh kekurangan tenaga kerja dan tambahan 10 peratus hingga 15 peratus (300 hingga 500 kakitangan) daripada jumlah tenaga kerjanya diperlukan untuk kumpulan beroperasi pada tahap optimum," katanya dalam satu nota penyelidikan.
Pada tahun kewangan 2021, MyNews mempunyai 2,112 pekerja dengan nisbah lelaki dan perempuan sebanyak 52:48, sementara pekerja asing mewakili 17 peratus tenaga kerjanya.
Menuju ke hadapan, Tam berkata, fokus MyNews adalah untuk mengurangkan kadar pembaziran dalam kedai dan menambah baik campuran produknya.
Beliau berkata, pengendali rangkaian runcit itu dijangka mencatatkan pemulihan pendapatan ke paras prapandemik akan beransur-ansur.
"Kami percaya bahawa pengguna akan berpendirian lebih berhati-hati dalam perbelanjaan sepanjang tahun kewangan 2023 kerana tekanan inflasi lebih berat ke atas keseluruhan pendapatan isi rumah selepas belanja 'balas dendam' pada tahun kewangan 2022," katanya.
Beliau juga menjangkakan tinjauan MyNews bagi tahun kewangan 2023 positif, namun penambahbaikan selanjutnya dalam operasi CU dan FPC diperlukan untuk pendapatan kumpulan pulih ke paras sebelum pandemik.
Justeru, ia kekal dengan saranan 'beli' saham MyNews dengan harga sasaran (TP) tidak berubah sebanyak 80 sen.
https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2023/01/1057715/mynews-perlukan-500-pekerja-baharu
Singapore Investment
-
-
Boom now, burn later? SEA’s credit play3 hours ago
-
-
-
-
-
-
-
Podcasts6 hours ago
-
-
-
-
-
Dividends for Apr 2025 - Towards 5k a month11 hours ago
-
-
Cory Diary : Liquid Assets Allocation20 hours ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
GE 2025: Aftermath5 days ago
-
-
-
Quick Updates6 days ago
-
-
-
-
-
Portfolio Summary for April 20251 week ago
-
-
-
Portfolio (April 30, 2025)1 week ago
-
Portfolio (April 30, 2025)1 week ago
-
-
-
Month of April 20251 week ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Gold on bullet train!3 weeks ago
-
Chinese Garden and Japanese Garden3 weeks ago
-
-
-
-
FAQ on Quantitative Investing Part 24 weeks ago
-
-
-
-
-
-
-
US/China/SG stocks all crashed?4 weeks ago
-
Investing vs. Speculating4 weeks ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
March 2025 Updates1 month ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
The Ultimate SG-JB Geo Arbitrage: Petrol2 months ago
-
-
-
-
-
-
ETF vs Mutual Fund: Which is Better?3 months ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Arigato Everyone! A Decade of Blogging!4 months ago
-
Top 10 Highlights of 20244 months ago
-
-
2023 Trading Recap – $11,000 in profit!5 months ago
-
-
Union Square Residences6 months ago
-
-
-
STI ETF7 months ago
-
-
-
Unibet Casino Bonus Codes 20248 months ago
-
-
-
-
-
-
Monthly IBKR Update – June 202410 months ago
-
-
Portfolio Transactions (May 2024)10 months ago
-
-
-
-
-
Breakthroughs in portfolio :)11 months ago
-
-
-
Feb 2024 Expenditure1 year ago
-
-
-
-
-
-
-
Monthly Summary of November 20231 year ago
-
Migration of website1 year ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
A New Light2 years ago
-
-
-
-
-
-
2022 Thoughts, Hello 2023!2 years ago
-
Series of Defaults for Maple Finance2 years ago
-
Takeaways from “Sea Change”2 years ago
-
Greed is Coming Back2 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
What is Overemployment2 years ago
-
Terra Hill Condo (former Flynn Park)2 years ago
-
Alibaba VS Tencent: The Battle Royale2 years ago
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-